Stravování při diabetu
Stravování při diabetu (zaměřené na DM I.)
Diabetik prvího typu může přirozeně jíst vše, akorát v omezeném množství. Také je rozdíl mezi diabetikem pumpařem a na perech. Pumpaři to mají obvykle lehčí, kdykoliv si přidají bolus a smlsnou něco. U per je to složitější..no komu by se chtělo si 80x denně píchat inzulín aby si mohl smlsnout. Ale každopádně u diabetiků existujou tzv. výměnné jednotky (zast.chlebové jednotky), které je nutno počítat a které by měl mít každý diabetik rozpočítané na celý den. Pumpařům obvykle toto už po čase přestane něco říkat a to je dle mého názoru špatně, ikdyž já jsem nedopadla jinak. Proto dnes o tom píšu, chtěla bych se opět více zaměřit na rozpočítávání, na nějaký ten stravovací plán. Prospívá to nejen diabetikovi, jakožto člověku s touto nemocí, ale i obyčejný člověk řídící se tímto plánem má větší tělesnou kondici, více elánu do života a hlavně…civilizační choroba…obezita se nevyskytuje. Málo diabetiků I. Typu najdete obézních. Já jsem se nesetkala s žádným. A to je dobře, jelikož spousta lidí si cukrovku dávají dohromady s obezitou…ačkoli je to částečně pravda, ale každý by si měl uvědomit, že není jenom jeden druh diabetu.
No k věci, zase žvatlám z cesty.
Jen tak stručně zopakujem, z čeho se naše strava skládá.
Voda
♥ v tekutinách, určité množství i v tuhých potravinách
♥ v lidském těle jako rozpouštědlo
Soli
♥ Důležité pro mnoho dějů v organizmu
♥ Nejvíc zastoupena NaCl (velké množství – vznik vys.tlaku)
Vitamíny
♥ Látky usnadňující některé metabolické děje v organismu
♥ Tělo si je nevytváří, ale jsou potřebné
Vláknina
♥ Látky, které neumíme ve střevě rozštěpit a vstřebat do krevního systému
♥ Obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách a celozrném pečivu
♥ Vytváří pocit sytosti
Bílkoviny(proteiny)
♥ Zíkladní stavební látka lidského organizmu
♥ Z přijatých bílkovin člověk získává součásti pro vyrábění bílkovin svých
♥ Důležité pro růst a vývoj
♥ Živočišné – maso, uzeniny, vejce …
♥ Rostlinné – obilniny, ořechy, brambory…
Tuky
♥ Nejvydatnější zdroj E
♥ Zdrojem esenciálních mastných kyselin – nutné k řízení tělesných fcí, pomáhají tělu přijímat některé vitamíny
♥ Mléko, maso
Sacharidy (cukry, glycidy, dříve uhlovodany, uhlohydráty či karbohydráty)
♥ Ovlivňují glykémii, proto jim také budeme věnovat nejvyšší pozornost
♥ Pohotový zdroj E
♥ Jednoduché a složené cukry
♥ Jednoduché – mají nasládlou chuť
Glukóza
- v ovoci
- před vstřebáním do těla není třeba trávení
- rychlý vzestup glykémie
Fruktoza
- v ovoci
- před vstřebáním do těla není třeba trávení
- ze střeva do jater, kde se mění v glukózu
- glykemie stoupá opožděně
Sacharóza
- slazené nápoje, čokolády, sušenky…
- v ovoci
- sacharoza je složena z jedné podmolekuly glukozy a jedné podmolekuly fruktozy
Laktóza
- mléko, smetana, podmáslí …
- tvaroh a sýr – není zde, odtéká se syrovátkou
- laktóza je složena z molekuly galaktózy a z molekuly glukózy
- vliv na glykémii pomalý (jsou zde tuky a bílkoviny – zbrzdí laktóze přístup do krve)
Maltóza
- sladový cukr
- v pivu
- vliv na glykémii prudký
♥ Složené – bez sladké chuti
Škroby
- brambory, luštěniny, pečivo, těstoviny, rýže, chleba…
- stravování probíhá pomaleji (molekula škrobu je rozvětvená, na jejím konci jsou navázány podmolekuly :-D glukózy, které jsou na sebe chemicky navázány a tvoří řetěcce, v těle po spapání se na tyto molekuly vrhnou trávicí enzymy a začnou odštěpovat od konců větviček jednotlivé podmolekuly glukózy a ty se poté vstřebávají do krve – stoupá glykémie)
Výměnná jednotka a jídelní plán
Výměnná jednotka (chlebová jednotka)
- usnadňuje diabetikům přemýšlet o jídle
- představuje množství jídla, které ovlivní glykémii přibližně stejně ať se do těla dostane v
- jakékoliv podobě (chleba, pomeranče, mléka)
- každé jídlo lze z hlediska výmnných jednotek posoudit
- jedna v.j./výměnná jednotka představuje množství potraviny obsahující 12g sacharidů
Př. Množství 30 gramů chleba, což je asi půl krajíčku obsahuje jednu výměnnou jednotku, tedy 12g sacharidů. Nebo – množství 70g hrušky obsahuje jednu výměnnou jednotku (12g sacharidů)
Jídelní plán
- je nutný pro diabetika
- zahrnuje rozpis výměnných jednotek na celý den, dle věku, váhy…
Děti potřebují za den jídlo obsahující 10 v.j..S věkem stoupá množstí v.j. Také závisí na pohybu. Dítě sportující bude mít k dispozici více v.j., než dítě sedící většinu času doma.
VĚK (roky) |
DÍVKY (v.j.) |
CHLAPCI (v.j.) |
- 5 |
- 10-16 |
- 10-16 |
- 6 |
- 12-16 |
- 12-16 |
- 7 |
- 14-17 |
- 14-17 |
- 8 |
- 16-18 |
- 16-18 |
- 9 |
- 16-20 |
- 16-20 |
- 10 |
- 16-20 |
- 16-20 |
- 11 |
- 17-22 |
- 17-22 |
- 12 |
- 17-23 |
- 17-23 |
- 13 |
- 14-20 |
- 20-24 |
- 14 |
- 13-20 |
- 17-27 |
- 15 |
- 13-20 |
- 18-27 |
- 16 |
- 13-16 |
- 20-26 |
- 17 |
- 11-17 |
- 18-24 |
- 18 |
- 9-19 |
- 18-24 |
- 19 |
- 9-16 |
- 20-26 |
Počet v.j. za den, zavisí na věku a pohlaví diabetika.
Jak to rozdelit?
Diabetik by měl jíst pravidelně 6krát denně. Snídaně s obědem by měli obsahovat nejvyšší počet výměnných jednotek. Na druhou večeři bychom si měli také odložit 1-2 jednotky. U mě je to rozloženo takto (jsem pumpař, proto 2.večeři vynechávám)
7hod – snídaně (3v.j)
10hod – svačina (2v.j.)
13hod – oběd (5-6v.j)
16hod – svačina (1-2v.j)
19hod – večeře (4v.j)
22hod – 2.večeře (0-1v.j)
celkem – (15-18 v.j.)
Je to plán trochu ležérnější, jelikož druhou večeři mám (pokud jím) dost pozdě, ale málokterý diabetik by vstával v 6 hodin na vydatnou snídani a poté ve 12 hodin na oběd. Do tabulek jsem se jakžtakž vlezla dle věku (17). Horší je to s dodržováním, sem tam něco uždibnu...:-D
Kdybych o tom popřemýšlela, mohla bych ubrat z večeře, ale zase druhou večeři nemám, pak by byl hlad. Jak toto všecko skombinovat s inzulínem, o tom se pobavíme příštěJ, jelikož se musím jít připravovat na přednášku do renarkonu. Vážně se těším…ironie samozřejmě. Tak se mějte, papejte a sportujte:-D