Proč hrozí diabetikům hypoglykémie, či hyperglykémie.
Takže....ať už chceme, či ne....diabetes v žádném případě není přímá úměra ale někdy, pro vysvětlení to tak přirovnat můžeme. Představme si váhy. Aby váhy byly rovnováze, musíme hmotnost nákladu rozložit na obou stranách stejně. To znamená.....aby člověk s diabetem držel glykémii v "rovnováze", což znamená od těch 5mmol/l do 10mmol/l, musí určité látky v našem těle uvést do rovnovážného stavu. Které jsou to látky? Inzulín a sacharidy....
Pro zvětšení klikni na obrázek...
Další schéma bude trošku jiné, co když se k tomu našemu inzulínu přidá ještě pohyb?
Pro zvětšení klikni na obrázek...
V prvním případě přesně to, na co v podnadpisu narážím. Hodně pohybu, inzulín a pořád stejné množství sacharidů uvedou glykémii do stavu nerovnováhy, kde v tomto případě budeme mít téměř na 90% hypoglykémii.
Druhý případ je řešením prvního případu....sníme stejné, možná o trošku větší množství jídla (což zase závisí na aktivitě, kterou budeme dělat a na aktuální glykémii) a abychom to dorovnali, dáme si méně inz. než obvykle a můžem sportovat:-)...
Třetí případ je taktéž řešením případu prvního avšak zde si dáme stejné množství inzulínu, aktivita bude stejná, avšak lišit se budeme v sacharidech, kterých sníme tolik, abychom to dorovnali.....na obrázku bychom řekli, že dotyčný sní o 50% více, než obvykle...
Tyto příklady nejso stoprocentním řešením, ale pouze radou, jak se máme chovat, ale je to nic oproti praxi, záleží také na typu člověka, zda-li je zvyklý na sport, jak jeho tělo je citlivé na inzuln a podobně. Z vlastní zkušenosti vím, že když sportuju hodně poctivě, tak i přesto, že si snížím o 50% inzulín, stejnak o 50% navýším příjem sacharidů a ani to někdy nepomáhá...